Print this page

Franciza Fornetti

Franciza Fornetti este prima franciza din tarile din Estul Europei care a ajuns pe un binemeritat loc  3  in topul Franchise500 al francizelor din Comunitatea Europeana.

Fornetti, franciza din panificatie despre care se zvoneste ca ia in considerare intrarea pe piata din SUA, este o poveste ungara de succes ce urmeaza sa devina una globala. Compania, care are 20 de masterfrancizati in toata lumea, de la Dublin la Kuwait si circa 2500 de parteneri in Ungaria, a fost infiintata sub numele de Fornetti Frozen Bakery Products Kft in 1997 de catre József Palásti, un brutar in Kecskemét. Conceptul de baza, de a vinde pateuri facute pe loc in cuptoare mobile relativ low-cost a fost un succes de piata instantaneu.

“Cei ce intra in retea trebuie sa plateasca o taxa unica de 150.000 Forinti (600 Euro) dupa care platesc doar produsele semi-preparate pe care le livram” spune Tibor Molnár, directorul francizei Fornetti din Ungaria. “Membrii retelei trebuie sa convina sa atinga 750 kg de pateuri vandute in primele trei luni si sa participe la campaniile de marketing organizate de catre noi. Le furnizam cuptorul, experienta tehnica si logistica si servicii prompte.”
Fornetti a adaugat retelei sale 400 de parteneri in fecare din ultimii opt ani. A facut un plan dinamic similar pentru anul urmatori vizand ca o zona posibila de crestere in principal localitati cu 2.000-3.000 de locuitori .

De ce franciza Fornetti are succes :Sunt mai multe motive. Iata citeva caracteristici :

1 Fornetti este Populara. Costurile de pornire sunt foarte mici, accesibile oricui
2 Pretul produselor
Fornetti este accesibil unei game largi de consumatori
3
Fornetti Nu este complicata: Nu necesita experienta prealabila pentru francizat
4 Este simplu de operat: Produsele precongelate la -16 grade C sunt aduse din fabrica la francizat care le incalzeste in cuptorul electric si le vinde.
5 Nu necesita experienta din partea angajatilor- Deci: salarii mici
6 Este bine diferentiata de celelalte produse de patiserie de pe piata: nu se confunda cu alt produs
Succesul Fornetti a atras imitatori: Melibeea cu Yammi etc...
Daca vedem ca Fornetti si Gogoasa Infuriata actioneaza cam din acelasi timp si se adreseaza acelorasi consumatori, micile plusuri ale lui Fornetti au condus la peste 300 de unitati in franciza. Gogoasa infuriata desi o franciza foarte buna nu a ajuns totusi la nivelul "fenomenului Fornetti"

Franciza Fornetti pe forumuri:

conta.ro
Am cautat pe site si nu am gasit nici o solutie la problema mea: cum trebuie tratata vanzarea de fornetti (in franciza), productie sau comert?
Primesc produsele congelate, care, pana a ajunge la vanzare, trec prin procesele de dezghetare, dospire si coacere. Va rog daca se poate sa ma ajute cineva si pe mine cu un sfat, eventual si cu niste inregistrari contabile. Cum procedez si cu scazamintele care rezulta in urma dezghetarii si coacerii ?
Raspuns:

Orice modificare asupra achizitiilor se inregistreaza la productie.
Produsele congelate intra ca materii prime (301,4426)%=401
Pe baza retetei de productie acestea se transforma in produse finite 345=711 si se scade gestiunea de materii prime 601=301.
Produsele finite apoi se vand 4111 sau 5311=%(701,4427) si scaderea de gestiune 711=345.

Scazamintele care rezulta in urma dezghetarii si coacerii se regasec in reteta de productie.

de prin forumuri: softpedia.ro
• Fornetti pune la dispozitia partenerului unitatile de coacere, tavile de copt, ambalajul personalizat, marfa congelata, asigura service si consultanta, instruirea personalului si decorarea unitatii cu reclamele si insemnele marcii.
• Pentru a intra in franciza, cel interesat trebuie sa aiba constituita o firma si sa detina un spatiu intr-o zona intens circulata.
• Francizatul mai are nevoie de 5.000-10.000 de euro pentru amenajarea magazinului. De asemenea, el trebuie sa depuna o garantie de 1.020 de euro pentru cuptor si dospitor, suma returnabila la incetarea relatiilor contractuale.
• Pentru a fi rentabil, un magazin Fornetti trebuie sa vinda de doua milioane de lei pe zi (cel putin 20 kg).

 

Previous page: Despre IMO
Next page: FRANCIZA MC DONALD'S