Print this page

MC DONALD'S ROMANIA


Primul restaurant McDonald's s-a deschis pe 16 iunie 1995 in cadrul magazinului Unirea din Bucuresti. Succesul acestuia a fost absolut, inregistrandu-se un record de vanzari pentru Europa Centrala si de Est - 15.302 comenzi.
In prezent, in Romania sunt deschise 48 de restaurante in Bucuresti si in alte 20 de orase, totalizand o investitie de peste 62 milioane USD
Pentru a diversifica imaginea McDonald's in Romania, compania a dezvoltat anumite restaurante tematice. McDonald's Rock-n-Roll - Buzesti reda atmosfera anilor '50 prin elemente de design si muzica specifica. in cadrul restaurantului Morarilor, compania a dezvoltat un colt de Internet, unde clientii pot accesa orice adresa de internet doresc. Acest concept s-a dovedit de succes pe piata romaneasca si compania doreste implementarea acestuia si in unele din restaurantele pe care le va mai deschide.
Pentru a-si crea si in Romania imaginea de participant la viata sociala, compania a infiintat o filiala a Fundatiei de Caritate Ronald McDonald. Prin aceasta, compania a desfasurat numeroase proiecte de ajutorare a copiilor defavorizati. Deasemenea, McDonald's s-a implicat in programe de educatie civica in mai multe domenii, precum educatia rutiera, sport, actiuni de binefacere.
Din cei aproximativ 2.500 de angajati in restaurante, 22% lucreaza cu program redus, oferind astfel studentilor posibilitatea unui program de lucru flexibil. McDonald's ofera celor incepatori o pregatire initiala, iar angajatilor care au potential de conducere, compania le pune la dispozitie programe speciale, fiind in acelasi timp un adevarat "mentor" pentru tinerii care se angajeaza pentru prima data.
Studiile au aratat ca pentru fiecare persoana pe care compania o angajeaza, sunt create in mod indirect alte noi locuri de munca.in Romania, McDonald's lucreaza cu companii romanesti de arhitectura, firme locale de constructii, numerosi producatori locali de materiale de constructii si echipamente, materiale publicitare. Uniformele personalului din restaurant sunt de asemenea confectionate in Romania.
Furnizorii McDonald's traditionali din toata lumea sau locali, din domeniul materiilor prime alimentare, au investit in Romania, peste 5 mil. USD. Se folosesc produse locale precum laptele UHT, chiflele, salata, carnea de vita si de pui, precum si unele produse non-food. Investitia necesara pentru constructia si utilarea fabricii de carne a fost de peste 2 mil. USD. De asemenea, firma "ROMDIS", partener exclusiv al McDonald's, a investit peste 3,5 mil. USD in construirea unuia dintre cele mai moderne centre de distributie din Europa Centrala si de Est.
Datorita riscurilor pe care le implica implementarea unei afaceri noi intr-o tara in tranzitie, McDonald's a ales sa inceapa dezvoltarea in tara noastra prin investitii proprii. Cu o singura exceptie, un restaurant in Brasov, toate restaurantele din tara sunt in proprietatea si sub controlul centralei McDonald's. Compania a instruit prin programe speciale directorii restaurantelor, pentru a putea face fata concurentei extrem de puternice pe acest segment inca destul de slab dezvoltat al consumatorilor restaurantelor fast-food.
Ca peste tot in lume, McDonald's ofera potentialilor parteneri romani doua alternative de cumparare a unei francize: prin cumpararea unui restaurant existent, fie de la McDonald's, fie de la un francizor existent sau deschiderea unui restaurant nou. Datorita faptului ca in Romania compania functioneaza de putina vreme, extinderea fiind facuta in special prin investitii proprii, modalitatea de achizitie a unui restaurant existent nu poate fi luata in calcul.
Deschiderea unei locatii noi prin franciza este conditionata de planurile strategice elaborate de centrala companiei. Pe masura ce piata romaneasca se dezvolta, atat din punct de vedere a potentialului de consum, cat si din cel al posibilitatilor de investire, celor interesati le poate fi acordata o franciza McDonald's. in functie de evolutia viitoare a economiei romanesti, in cazul in care compania considera oportun, restaurantele existente pot fi oferite in franciza unor beneficiari ce se dovedesc capabili sa le administreze.
Cerintele financiare ce trebuie intrunite de catre un potential beneficiar pentru a prelua o franciza McDonald's sunt la un nivel ridicat pentru posibilitatile unui intreprinzator roman. Posibilitatile de castig sunt insa pe masura. Costul unui restaurant variaza in functie de oras, amplasament, facilitati, mobilier, echipamente de bucatarie sau de alte criterii obiective. in general, un restaurant McDonald's de marime medie poate costa intre 461.000 si 788.000 USD. Investitia minima intr-un restaurant trebuie sa fie de cel putin 175.000 USD, deasemenea pentru fiecare restaurant nou trebuie platita catre companie suma de 45.000 USD ca taxa initiala.
Costurile unei francize se ridica astfel in general la 175.000 USD, dar in situatii exceptionale se poate apela la o alta metoda - BFL (Business Facilities Lease). Aceasta nu se utilizeaza decat foarte rar, in situatia in care un candidat se dovedeste extrem de bine pregatit pentru administrarea unei francize dar nu detine fondurile necesare. Acesta trebuie sa detina totusi cel putin 100.000 USD pentru preluarea francizei, investitiile in echipamente, decor si amenajare fiind oferite beneficiarului in sistem de leasing, acesta trebuind sa suporte astfel costuri suplimentare pentru aceasta facilitate.
In plus, McDonald's ii ofera acestuia dreptul ca, in decurs de 3 ani, sa poata cumpara de la companie echipamentele inchiriate, scutind astfel costurile ocazionate de aceasta.
Cele doua tipuri de francize utilizate de McDonald's pe plan international sunt valabile si pentru Romania. Acestea sunt prezentate mai jos.

 

Previous page: Angajatii Mc Donalds
Next page: Tipuri unitati franciza