Print this page

SISTEMUL DE FRANCIZA MC DONALD'S

Dezvoltarea prin franciza

White Castle este cel mai vechi lant de restaurante ce dateaza din 1900. La fel ca McDonald's, compania alege tot calea restaurantelor fast-food, insa isi incearca norocul prin forte proprii, neapeland la sistemul francizei. Fiecare ban castigat este reinvestit in reteaua de restaurante, ce in prezent cuprinde peste 400 de locatii. Lucru impresionant, dar care este eclipsat de numarul celor peste 16.000 de locatii McDonald's.
Succesul McDonald's este cea mai graitoare dovada ca franciza este una dintre cele mai sigure si rapide cai de dezvoltare si extindere din lume iar succesul corporatiei o dovedeste mai mult decat orice.
Dar cum a ajuns McDonald's sa fie cel mai mare lant de restaurante fast-food din lume? Totul se datoreaza viziunii lui Ray Kroc si a puterii sale de o pune in practica.

In 1954, cand Kroc era doar un vanzator de dozatoare de shake-uri, fratii McDonald operau un mic restaurant in San Bernardino, California. Curios de amploarea afacerii, mult prea mare pentru un local asa de mic, agentul de vanzari de 52 de ani a plecat intr-o calatorie de afaceri pentru a vedea la fata locului despre ce este vorba.
Cand Kroc a ajuns in fata celor doua arcuri aurii si a vazut masele de oameni ce asteptau sa cumpere hamburgeri, cartofi si shake-uri, nu i-a venit sa creada. Intrand in local, a observat angajatii imbracati in uniforme albe, cu sepci de hartie, ce roiau in jurul gratarului si a dozatoarelor. Peste tot era o curatenie impecabila.
Restaurantul nu oferea un meniu foarte variat: hambuger, cartofi prajiti, shake-uri si placinta. Fusesera eliminate scaunele iar mancarea era oferita pe farfurii sau in ambalaje de hartie si tacamurile conventionale fusesera inlocuite cu unele de plastic. Astfel, eficienta angajatilor era maxima, fiind scurtat timpul de curatare a localului si fiind eliminat spalatul vaselor. Fratii McDonald's dezvoltasera o "linie de productie" a hambugerilor, sporind eficienta, si la fel ca Henry Ford in fabrica sa de masini, reusisera sa obtina costuri remarcabil de mici.
Intors la hotel, Ray Kroc a stat mult pe ganduri, imaginandu-si arcuri aurii in fiecare oras american, unde clasa de mijloc putea manca rapid si curat oricand dorea. In cei 30 de ani in care vizitase restaurante si localuri cu servire rapida, cafenele si baruri, nu mai vazuse asa o afacere. Era convins ca acest concept poate fi extrem de profitabil si compania ar fi putut sa se extinda. A doua zi, Kroc le-a prezentat fratilor McDonald's un plan de afaceri, dar acestia nu au fost interesati. Ei mai oferisera francize, dar fara succes, si erau multumiti cu cei 100.000 USD pe care ii castigau anual in restaurantul lor. Deasemenea, fratilor le lipsea energia si dorinta de a deschide o retea de restaurante. Cu perseverenta si insistenta, Kroc a reusit in cele din urma sa-i convinga sa-i acorde dreptul de a franciza activitatea lor.
Pentru a vedea daca afacerea este viabila, Kroc a deschis un restaurant in Des Plaines, un orasel mic de langa Chicago. Practicand aceleasi preturi, meniu limitat si servire rapida, afacerea a devenit profitabila in foarte scurt timp. El stia insa ca multiplicarea restaurantelor si extinderea afacerii nu putea fi facuta decat prin franciza.

Din relatiile sale cu localuri in franciza, Kroc a observat ca in multe cazuri o relatie de lunga durata intre francizor si beneficiar este deteriorata de certuri pe probleme financiare. Francizorii doresc sa obtina cat mai mult profit in detrimentul beneficiarilor, acestia nemaifiind atrasi de afacere. De aceea, Kroc a vrut sa ofere beneficiarilor francizei lui nu doar retete de hamburgeri, cartofi si shake, ci un intreg sistem de operare a afacerii, precum si un mod de cooperare pentru obtinerea rezultatelor maxime.
Pana in 1958, Kroc acordase 79 de francize. Desi reteaua se dezvoltase in toata America pana in 1960, cand compania inregistra incasari de 75 milioane USD, profitul net al McDonald's era de doar 159.000 USD. Acesta nu era suficient pentru a asigura dezvoltarea afacerii pe termen lung. In plus, Kroc avea nevoie de 2,9 milioane USD pentru a cumpara in intregime afacerea de la fratii McDonald, ce devenisera extrem de impotriviti fata de dezvoltarea retelei conform viziunii lui Kroc.
Harry Sonneborn, un consultant financiar din New York, a intermediat imprumutul de la o banca, urmand ca Kroc sa il ramburseze din redeventele incasate de la beneficiari. Cu banii imprumutati, Kroc a reusit sa cumpere numele sub care operau peste 200 de localuri la vremea aceea.
Sonneborn a facut pentru Kroc mai mult decat sa ii procure fondurile necesare cumpararii afacerii. Avand o viziune mai dezvoltata asupra profitabilitatii unei afaceri, acesta a vazut afacerea imobiliara ca cheia profitabilitatii retelei, nicidecum incasarile din cartofii prajiti sau hamburgeri.
Devenind directorul financiar al companiei, Sonneborn a dezvoltat un sistem prin care compania putea deveni rentabila. El a introdus obligativitatea depunerii unei garantii din partea beneficiarilor pentru terenul concesionat, urmand ca pe perioada desfasurarii contractului acestia sa achite o chirie procentuala, precum si redeventele cuvenite pentru acordarea francizei. Intelegand potentialul acestei idei, Kroc a infiintat in 1956 Franchise Realty Corporation, prin care isi putea pune in aplicare noua strategie. In anii urmatori, Kroc zbura prin tara intr-un mic avion, cautand cele mai bune amplasamente pentru viitoarele restaurante. Cumparand aceste terenuri si apoi oferindu-le beneficiarilor francizei, el putea sa-i oblige contractual pe acestia sa respecte clauzele impuse de McDonald's in ceea ce priveste calitatea produselor si politica firmei.
Astazi, beneficiarii francizei McDonald's platesc 12% din vanzari ca chirie pentru spatiul primit si inca alte 4% ca redevente. Profitul companiei este astfel foarte ridicat, avand in vedere ca un restaurant castiga in medie 1,6 milioane USD anual. In plus, datorita faptului ca beneficiarii sunt obligati sa cumpere anumite materii prime de la centrala companiei, peste 20% din vanzarile beneficiarilor se intorc la companie. Acest mecanism este cu adevarat orientat spre profit. In perioada 1996 - 2000, restaurantele McDonald's din SUA au inregistrat o rata a rentabilitatii capitalului de 69%, conform Credit Swiss First Boston.